LEIDERSCHAP

Een hond verdient een leider!

Ben jij zijn baas,
oftewel heeft jouw hond respect voor jou?

In de omgang met je hond draait alles om respect. Iedereen wil graag een gehoorzame hond. Maar een hond gehoorzaamt je pas, wanneer hij respect voor je heeft. Het respect wat de hond voor jou heeft, geeft jou namelijk correctierecht. Dus, heb jij het respect van je hond verdiend, dan volgt hij jou en doet alles wat je vraagt en heb je je gehoorzame hond. Je kunt het de hond nooit kwalijk nemen dat hij niet naar je luistert. De hond laat zien geen respect voor je te hebben zodra hij zijn eigen gang gaat en niet gehoorzaamt aan jouw verbale commando (al dan niet ondersteund met lichaamshouding). Maar hoe verdien je nou respect? Eigenlijk heel simpel: consequent zijn. Ja is ja en nee is nee. Altijd en overal. Je hond is namelijk continu bezig jou te testen. Op ieder moment vraagt hij zich af: hoe reageert mijn baas? Bij alles wat hij doet is dat zijn enige interesse. Is mijn baas nog steeds die consequente leider? Of lukt het me de grenzen te verleggen?

Een hond verdient een leider!

In een hondenroedel is de Alfa hond de leider. In een mensen roedel is de mens de Alfa. Iedere hond heeft al in zijn puppytijd geleerd dat hij respect moet hebben voor de Alfa (de eerste twee weken is de moeder de Alfa en daarna de fokker, de moeder heeft namelijk weer respect voor de fokker en dat ervaart de pup). De Alfa geeft duidelijkheid en dat is alles wat de hond wil. Bij onduidelijke regels raakt de hond in verwarring. De hond voelt zich over het algemeen genoodzaakt de leiding over te nemen, want een roedel zonder leiding, dat gaat echt niet. En dan is het afhankelijk van het karakter en de bekwaamheid van de hond of deze daartoe in staat is. Dat hij de leiding probeert over te nemen, dat is een ding wat zeker is. Maar of de manier waarop hij dat doet ook sociaal passend is in onze samenleving, dat is maar zeer de vraag. Heb je een dominante, zelfstandige hond, dan zullen er niet zo veel problemen ontstaan. De hond is zelfverzekerd, kan het leiderschap dragen, straalt gezag uit en hoeft geen respect af te dwingen. Er zullen niet noemenswaardige conflicten optreden. Heb je een onzekere, maar niet bange hond, dan is het oppassen en moet je echt aan de slag. Hij zal namelijk niet schromen op te treden, maar weet niet precies hoe hij dat moet doen. Hij zal als een leider op situaties afstappen en vanuit onzekerheid de aanval kiezen. Hij kan zich bijvoorbeeld vergrijpen aan kleine, timide hondjes, die maken hem namelijk nog meer onzeker. Ergens heeft hij gelijk deze hondjes eens op zijn plaats te willen zetten; in een honden roedel zou dat zeker wenselijk zijn en gaat dat ook zo. Maar in onze maatschappij wordt dat niet altijd gewaardeerd. De mens is de leider, niet de hond. Dus de mens bepaalt welke hond gecorrigeerd moet worden en niet de hond. Wordt hier niet ingegrepen, dan kan dit zelfstandige optreden van de hond tot probleemgedrag leiden. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld bijtgedrag naar andere honden en in een later stadium kan hij zich zelfs agressief tot mensen richten. Nieuw gedrag wat succes oplevert, wordt snel gewoontegedrag. Dit is moeilijk te veranderen, zeker ook omdat de hond niet uit zichzelf zal stoppen. Zolang de hond de baas niet als baas ziet, zal hij zijn gedrag niet veranderen. Verandering zal alleen dan plaats vinden, wanneer de baas zijn eigen gedrag gaat veranderen en zich gaat gedragen als een baas.

Respect verdienen, oftewel die leider worden.

Hoofdregel: consequent zijn. Ja is ja, nee is nee.

Dit is ongelooflijk moeilijk. Je kunt niet doen alsof je iets even niet hebt gezien, je moet altijd handelen. Eenmaal een leider, altijd een leider. En vooral omdat we de hond natuurlijk zo fantastisch leuk vinden in zijn gedrag, zijn we geneigd dingen door de vingers te zien. Maar met je goede bedoelingen ben je voor je hond alleen maar onduidelijk. De hond is bekend met rangorderegels. Wanneer jij je deze regels eigen maakt en ze consequent toepast, zal je hond jouw gedrag veel beter begrijpen. Jouw duidelijkheid zorgt er voor dat de onzekerheid bij de hond afneemt en hij zich beter in zijn vel gaat voelen. Het respect wat je hiermee verdient, levert je correctierecht op, met tot gevolg dat je hond naar jouw commando’s gaat luisteren.

Rangorderegels geven duidelijkheid

  • laat de hond nooit zonder toestemming op de bank of stoel, laat de hond niet in de slaapkamer (dit zijn ranghoge posities die zijn weggelegd voor de hogergeplaatste)
  • de hond eet als laatste
  • eet hij de bak niet leeg, haal deze dan na 10 minuten weg
  • geef de hond een vaste plek in de kamer (niet naast een deur)
  • de hond hoort niet in de keuken wanneer jij daar eten bereidt
  • de hond hoort in de mand wanneer jullie eten
  • jij gaat altijd als eerste door een deur (nieuw territorium), ook wanneer je terug komt van een wandeling
  • de hond mag absoluut niet opspringen tegen mensen
  • jij loopt door nauwe doorgangen altijd voorop, je hond volgt
  • loopt je hond bij het wandelen voorop, dan draai je je rustig om en loop je de andere kant op
  • schreeuw nooit tegen je hond, ook niet bij het geven van commando’s (een ranghogere gaat nooit een conflict aan met een ranglagere)
  • negeer aandachtvragend – en dwingend gedrag
  • jij bepaalt het begin en eind van een spel (jij nodigt de hond uit, niet andersom!)
  • zorg voor een evenwicht in wie er wint, de hond mag ook winnen, echter jij wint altijd het laatste spel en sluit af
  • jij bepaalt de route tijdens het wandelen
  • sta niet stil als de hond wil snuffelen, loop vastberaden door
  • vind je dat de hond mag snuffelen dan geef je daar toestemming voor: “toe maar” of “vrij”
  • leer de hond dat hij moet wachten tot je het commando vrij geeft
  • bezit is macht, geef de hond 1 of 2 speeltjes, de rest berg je op
  • negeer de hond bij binnenkomst, begroet eerst alle menselijke aanwezigen
  • laat de hond niet los lopen wanneer hij niet het commando “hier” opvolgt, zo oefent de hond zich n.l. in het NIET luisteren (voorkomen van fouten)
  • laat de hond opzij gaan als hij in de weg ligt of staat, ga niet voor hem opzij
  • een ranghogere gaat nooit een conflict aan met een ranglagere
  • jij leidt, je hond volgt
  • je hond let op jou!