ALTERNATIEVEN

verplaats je in de
behoefte en motivatie van je hond

Door bij ongewenst gedrag een alternatief aan te bieden voorkom je strijd en onbegrip. Op een speelse wijze wordt het ongewenste gedrag omgezet naar een voor jou wenselijk gedrag. Belangrijk hierbij is dat je probeert je in te leven in de motivatie van je hond voor zijn gedrag.
Ter illustratie het volgende voorbeeld:
Stel je hond heeft je schoen te pakken en zit er op te kauwen. De behoefte van je hond is dat hij ergens op wil kauwen. Uiteraard stap je eerst naar je hond toe en breng je je schoen in veiligheid. Dit doe je op een rustige manier en je geeft daarbij rustig, met overtuiging, het commando NEE (en eventueel los indien hij dit commando al kent). Vervolgens bied je je hond direct een kauwstaaf aan (het alternatief wat aansluit bij zijn behoefte van dat moment). Stel nu dat je hond er van door gaat met je schoen. Wat is dan zijn motivatie? Waarschijnlijk daagt hij je uit tot een spel. Ga hier niet op in (zie rangorderegels). Probeer door zelf een leuk spel te beginnen zijn aandacht voor jouw spel te winnen. Je zult zien dat de hond zich door zijn nieuwsgierigheid laat leiden en de schoen vergeet. Van boxers is bekend dat ze graag “slopen”. Nu kun je afwachten tot de boxer zelf een sloopobject heeft uitgekozen, maar beter is hierop van te voren te anticiperen. Dozen zijn prachtige objecten om te slopen. Wanneer je je hond even alleen moet laten (dat zijn over het algemeen de momenten waarop het mis gaat) dan laat je iets voor hem achter wat hij mag slopen. Leuk is het wanneer je bijvoorbeeld in de doos nog weer een papieren zak stopt en daarin een beloning. Zorg voor een stevige doos (afhankelijk van de kracht van je hond). Je kunt het “sloopobject” ook eerst ergens verstoppen, dan maak je het helemaal spannend voor je hond. Dit inleven in het gedrag van de hond vraagt wel enige aandacht (en tijd) van de baas. Maar wanneer je hier wat in investeert en je het je eigen maakt, gaat het later vanzelf en kun je het ongewenste gedrag voor zijn en daarmee dus voorkomen dat hij een verkeerde succeservaring opdoet.
Enkele tips op een rijtje
  • Onderzoek welke spelletjes je hond leuk vindt, zodat je een spel als alternatief voor ongewenst gedrag kunt aanbieden.
  • Zorg dat je altijd dozen, kauwstaven, een oud laken, papieren zakken, etc. in huis hebt.
  • Begin zo vroeg mogelijk (bijvoorkeur direct vanaf het moment dat de pup in huis is), op die manier voorkom je dat je hond het ongewenste gedrag aanleert. Zodra je hond succes heeft met iets, gaat deze dat herhalen. En aanleren gaat makkelijker dan afleren.
  • Observeer je hond. Wat doet hij, wat zou zijn motivatie zijn? Waar heeft hij behoefte aan?
  • Realiseer je dat een hond geen plannen kan maken. Dit betekent bijvoorbeeld dat je hond niet met voorbedachte rade iets doet. Hij reageert op dat wat er is.