♦  home     boxer in huis    ♦  hondenfobie      typisch boxer's     als pup   ♦   op reis    op school 
♦  leiderschap   ♦   alternatieven   ♦   literatuur  ♦  oefeningenboek    nieuws  ♦  memories  ♦ links  ♦

Boxer als huishond                                          


Een boxer in huis?

Een boxer stelt zeer veel prijs op sociaal contact; wil graag geknuffeld worden, speelt met iedereen, is lief voor kinderen, wil overal bij zijn. Het is een echte huishond. Kan goed samen leven met andere dieren, mits jij dit wel als roedelleider begeleidt. Een boxer (even als de meeste honden) is gebaat bij een zachte, maar duidelijke en consequente opvoeding. Om het samenleven zo prettig mogelijk te maken zul je heel goed de rangorderegels (zie leiderschap) in acht moeten nemen.
Bedenk daarbij dat een boxer over een gigantische hoeveelheid kracht beschikt; gehoorz
aamheid is dan ook een absolute voorwaarde om te kunnen genieten van dit type hond in huis!

 

Rasspecificaties en gedragskenmerken
 De boxer valt onder de waak- en verdedigingshonden.

De boxer kun je vergelijken met een sterke, lichte atleet, die een hoge mate van kracht en snelheid is zich verenigt. Zijn kalme aard en aangeboren liefde voor kinderen, maken hem tot een aangename huisgenoot; tevens is hij de geboren waak- en geleidehond. Zijn goede neus komt hem als erkende werkhond (ondermeer politiehond en oorlogshond) zeer ten goede.
De boxer behoort tot de middelgrote rassen. De bewegingen van de boxer zijn levendig, de gang is vast, maar elastisch, de pas vrij en lang, de houding trots en edel.

Coupeerverbod
Oren: sinds 30 april 1989 is het couperen van oren in Nederland verboden.
Staart: sinds 1 september 2001 geldt in Nederland ook een coupeerverbod voor staarten.

 
Naast het kennismaken met dieren binnen de roedel, is het ook handig je pup met andere dieren buitenshuis kennis te laten maken. Laat hem wennen aan watervogels; dieren die ook in het park leven en die hij niet hoeft op te jagen. Is handig voor als hij straks volwassen is en je niet wil dat hij je bij iedere vogel voort sleept.

Boxer en andere huisdieren

Laat je boxer van pup af aan wennen aan andere huisdieren die deel uitmaken van de roedel. De taal van kat en hond is totaal verschillend. Een opgeheven poot is voor een hond een teken 'ik wil spelen', voor een kat betekent het 'blijf uit mijn buurt'. Hier rechts zie je dat Apollo flink de uitdaging heeft opgezocht, maar ook inziet dat poes hem de baas is; hij maakt zich klein.